0. Warianty RZIS oraz metody ewidencji kosztów działalność handlowa oraz usługowa intro
Status:
AKTUALNY
|
Czas trwania:
0:4:19
Wykłady prezentują przygotowanie rachunku zysków i strat w
wariantach:porównawczym oraz kalkulacyjnym, a także metody ewidencji
kosztów dla jednostek prowadzących działalność handlową lub usługową.
Przedstawiają jak kalkulacja wyniku finansowego oraz ewidencja kosztów
różni się dla tych dwóch typów działalności w stosunku do omawianej w
poprzednim temacie jednostki produkcyjnej.
Wykłady omawiają przede wszystkim:
- metody ewidencji kosztów w zależności od typu działalności jaką
prowadzi dana jednostka,
- sposób kalkulacji wyniku finansowego dla jednostki prowadzącej
działalność usługową,
- sposób kalkulacji wyniku finansowego dla jednostki prowadzącej
działalność handlową,
- mechanizm kalkulacji wyniku finansowego, ewidencji kosztów oraz
przygotowania wariantów RZiS dla jednostki usługowej prowadzącej
ewidencję kosztów tylko w zespole 4 (układ rodzajowy),
- mechanizm kalkulacji wyniku finansowego, ewidencji kosztów oraz
przygotowania wariantów porównawczego oraz kalkulacyjnego rachunku
zysków i strat dla jednostki usługowej prowadzącej ewidencję kosztów w
zespole 4 oraz 5 (układ rodzajowo - podmiotowy),
- mechanizm kalkulacji wyniku finansowego, ewidencji kosztów oraz
przygotowania wariantów porównawczego oraz kalkulacyjnego rachunku
zysków i strat dla jednostki handlowej prowadzącej ewidencję kosztów
w zespole 4 oraz 5 (układ rodzajowo - podmiotowy),
- mechanizm kalkulacji wyniku finansowego, ewidencji kosztów oraz
przygotowania wariantów porównawczego oraz kalkulacyjnego rachunku
zysków i strat dla jednostki handlowej prowadzącej ewidencję kosztów
tylko w zespole 5 (układ podmiotowy),
- przedstawienie różnic pomiędzy wariantami rachunku zysków i strat dla
jednostki usługowej oraz dla jednostki handlowej.
Każda z pozycji poparta jest praktycznym przykładem wraz z prezentacją
rozwiązania.
Aby sprawdzić swoją wiedzę z tego tematu zaloguj się i
wykup dostęp
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Dziś chciałabym Was zaprosić na
wykład, który związany jest znów z przygotowaniem wariantu rachunku
zysków i strat, ale tym razem skupimy się na działalności handlowej i
działalności usługowej. Jest to poniekąd dopełnienie [poprzedniego
tematu](/warianty-rzis-dzialalnosc-produkcyjna/0-warianty-rachunku-zyskow-i-strat-a-metody-ewidencji-kosztow-intro)
z tym, że teraz właśnie będziemy mówili o innym typie działalności i
zwrócimy uwagę jak ewidencjonuje się koszty, jak kalkuluje się wynik
finansowy i w związku z tym jak przygotowuje się warianty rachunku
zysków i strat dla działalności handlowej i dla działalności usługowej
oraz jak te wszystkie elementy różnią się w porównaniu do działalności
produkcyjnej.
Myślę, że warto ten temat przejrzeć, dlatego że opracowań dotyczących
działalności handlowej i usługowej jest bardzo mało, generalnie wszyscy
skupiają się na działalności produkcyjnej jako na tej najtrudniejszej do
opanowania, ponieważ ona zawiera najwięcej elementów natomiast myślę, że
warto wspomnieć i o działalności handlowej i o działalności usługowej. O
czym będziemy mówić w ramach tego wykładu? Na tym wykładzie właśnie
powiemy sobie jakie są najpopularniejsze metody ewidencji kosztów
przypominając jednostkę produkcyjną, a potem skupiając się na jednostce
usługowej i jednostce handlowej.
Następnie porozmawiamy o tym w jaki sposób kalkuluje się wynik finansowy
dla działalności usługowej i dla jednostki, która chce przygotować
wariant porównawczy rachunku zysków i strat oraz wariant kalkulacyjny.
Potem zrobimy to samo z działalnością handlową i znów dla wariantu
porównawczego i wariantu kalkulacyjnego. Przejdziemy przez schematy w
jaki sposób ewidencjonuje się koszty, no tutaj mamy najprostszy, czyli w
przypadku kiedy jednostka ewidencjonuje koszty tylko w układzie
rodzajowym; będziemy mieli przykład dla działalności usługowej, który
wspólnie rozwiążemy. Następnie porozmawiamy o tym w jaki sposób
jednostka usługowa przygotowuje wariant porównawczy i kalkulacyjny w
przypadku kiedy ewidencjonuje koszty w układzie rodzajowo-podmiotowym i
tutaj będziemy oczywiście bazować na odpowiednich schematach, a
następnie spróbujemy rozwiązać przykład w którym przedstawimy wariant
porównawczy; będziemy mówić w ramach tego wariantu porównawczego tutaj o
dodatkowej analityce do kont w układzie podmiotowym co będzie ciekawe,
bo będziecie mogli zobaczyć po co stosuje się tą dodatkową analitykę -
przedstawimy oczywiście warianty i porównamy je ze sobą dla jednostki
usługowej.
Następnie spróbujemy zrobić to samo dla działalności handlowej. Tutaj
skupimy się na jednostce, która ewidencjonuje koszty w układzie
rodzajowo-podmiotowym i znów przedstawimy tą ewidencję na schematach, a
następnie spróbujemy rozwiązać przykład, który będzie dla nas ilustracją
tego w jaki sposób się te warianty dla działalności handlowej
przygotowuje. Porównamy te warianty ze sobą dla działalności handlowej,
żeby zobaczyć czym one się różnią między sobą, czy w ogóle się różnią
między sobą i na sam koniec jeszcze krótko przedstawię w jaki sposób
przygotowuje się wariant kalkulacyjny dla jednostki handlowej jeżeli
prowadzi ewidencję tylko w układzie podmiotowym. Wspominałam, że jest to
układ mało popularny, ale czasami stosowany, więc warto to rozwiązanie
przedstawić. Myślę, że temat ciekawy; nie jest bardzo trudny, natomiast
warto znać różnice między działalnością produkcyjną, handlową i
usługową, ponieważ jeżeli każdą z tych działalności rozumiemy to
będziemy też w stanie podołać ewidencji księgowej w przypadku
działalności kombinowanej jak ja to mówię, czyli działalności kiedy
jednostka łączy ze sobą np. działalność handlową i produkcyjną, czy
działalność usługową i produkcyjną, a może nawet wszystkie trzy.
Serdecznie zapraszam.